Oktoberfest kleding
Party-time heeft een groot assortiment Oktoberfest kleding in haar assortiment. Met kleding kunt u denken aan: blousen, lederhosen en dirndls. Iedeaal voor Oktoberfest of een tiroler party. Zonder deze Duitse kleding hoor je er namelijk niet bij.
Oktoberfest steeds populairder in Nederland
Lange tafels met pullen bier en bratwurst. Ondanks dat Oktoberfest een Duits tafereel is, zijn we er in Nederland gek op. De vraag is nu, waarom is het feest in Nederland zo populair? De Duitse journaliste Annette Birschel verbaasde zich ook, maar had wel een verklaring. ‘Ik denk dat het komt omdat de Duitsers veel populairder zijn geworder in Nederland” zegt Annette Birschel.Verder ziet Bischel wel enige gelijkenis tussen Nederlanders en Duitsers. ‘Die gekke hollanders houden wel van een feestje en de lange tafels en het bier drinken sluiten erg aan bij de beleving.’ Oktoberfest lijkt daarbij ook sterk op hoe Nederland voetbaltoernooien als EK’s en WK’s vieren, met verkleden, bier en gezelligheid’.
Waar komt de Oktoberfest kleding vandaan?
De Oktoberfest kleding bestaat al bijna 150 jaar. Rond 1870 droegen de vrouwelijke dienstbodes al kleding die wij nu kennen als de dirndl. Sommige onderdelen van de dirndl hebben ook nog een bepaalde betekenis. De sleep bijvoorbeeld duidt aan wat de huwelijke staat van de draagster is. Heeft de draagster de sleep aan de rechterkant dan is ze gehuwd of verloofd. De sleep aan de linkerkant betekent dan dat de vrouw nog vrijgezel is. De lederhosen werden vroeger veel gedragen door mannen in Duitsland. De korte broek werd gebruikt in de vrije tijd, tijdens werk of jagen. De lange broek werd daarentegen alleen aangedaan tijdens feestdagen. Het model van de versiersels is vaak streekgebonden. De meeste bekende Duitse streek is natuurlijk beieren. Het beierse blauw witte patroon zie je ook in onze oktoberfest kleding veel terugkomen. Naast de versiersels was de lederhosen ook een kledingstuk dat de social rang aangaf. Hoe hoger de kwaliteit van de kleding, hoe rijker de desbreffende persoon was. 
Bestaat de Oktoberfest kleding nog in bepaalde culturen?
Jazeker, in sommige streken in Duitsland en Oostenrijk worden nog steeds Lederhosen en Dirndls gedragen. Het zijn vaak wel de kleinere dorpjes in de bergen waar deze kleding normaal.